Currículum

Víctor Benavides Escrivà (València, 1994). Poeta, gestor cultural i docent. Doctorant en Història Cultural (UV), Màster en Història Contemporània (UCM) i Màster en Educació Secundària (VIU). Ha elaborat diverses publicacions d'Història, Educació i Literatura, com “Estudiar en temps de guerra” (Institució Alfons el Magnànim, 2016) ,“La premsa satírica dels anys 1930” (Universitat de Vigo, 2017) o “El projecte cultural i educatiu de la Segona República" (Universitat de Granada, 2022), i participa habitualment en congressos nacionals i internacionals.

Actualment és ajudant de direcció del festival de poesia de València Vociferio (des de l'any 2020), i gestor cultural i de comunicació de la Societat Coral El Micalet (des del 2021). Institució per a la qual, a més de la programació mensual, coordina la sala d'exposicions i realitza el desenvolupament del disseny gràfic i la pàgina web. Director de la revista de pensament i acció social L'IO (publicada des de 2018), membre del Grup d'Investigació de l'Associació Cultural Institut Obrer i tutor de pràctiques externes en els Graus d'Història i Pedagogia i en el Màster de Patrimoni de la Universitat de València.

Com a gestor cultural va rebre el premi Jove MilxCent (IVAJ, 2019) i ha dirigit una dotzena de formats originals de poesia a la seua ciutat sota la marca “Moradores cultura” des de 2017, entre ells A la llengua de València, Slam Patraix o Poeta al Cubo. Alguns d'eixos espais han donat lloc a antologies com "Les nostres poetes" (SCM, 2018) o "A la llengua de València" (SCM, 2019), i tots formen part del circuit de poesia escènica Alçaveu. Amb l'Associació Cultural Institut Obrer ha col·laborat en la creació de documentals com "Deu dones de bandera" (ACIO, InfoTV), com a comissari d'exposicions de memòria històrica en institucions públiques i privades (MHC, CCCC, OCCC, La Nau, SCM...) i com a organitzador de seminaris i congressos. Ha sigut conductor d'actes com els Premis Miquelet (2019 i 2020), el festival de poesia de València Vociferio (2020, 2021 i 2022), les jornades Plaça del Llibre de l'AELC (2021), l'SlamVLC (temporada 2021-2022) o la Cavalcada de les Magues de Gener al balcó de l'Ajuntament de València (2022), de la qual ha sigut un dels impulsors.

Dins del món de la cultura, ha treballat com a professor d'Escriptura Creativa i Literatura al CaixaFòrum València, en els centres municipals de Foios, Silla i Patraix i en projectes culturals orientats a la infantesa (2016-2023); com a part de l'equip del "Laboratori ecopoètic" al CCCC (Vociferio, 2020); com a traductor al català per a editorials i festivals; com a guia turístic per a Fil-Per-Randa, l'ACIO, la UV i el festival Distrito 008; i com a gestor de xarxes i dissenyador gràfic en empreses privades. Fou coordinador del personal voluntari de la Mostra Viva del Mediterrani, l'any 2017. 

Com a poeta és molt actiu en els escenaris i encontres literaris de València. Participà en els festivals Intramurs (2016) i Vociferio (2017) de la mà de “Poetas del Montón”, en el festival d'art de Russafa A les balconades (2017), en la final del SlamVLC tres anys consecutius (2017-2019), en Pobles en Peu d'Art (Pinedo i Beniferri, 2019) i en Joves creadors/es del Mediterrani (La Nau, 2019). També gràcies al col·lectiu "Poetas del montón", els seus versos formaren part de l'exposició "Paraulapoder" (CCCC, 2019). Creador dels espectacles itinerantsVersMemòria”, representat des de 2017 a pobles de tot el País Valencià (Almussafes, Benetússer, Belloc, Llíria, Elx...); i "Ciutat Ofegada", estrenat dins dels premis Pont del Mediterrani (Mostra Viva del Mediterrani, 2020) a La Nau. 

Va guanyar el segon premi en el concurs de microrelats Tuiteratura (UV, 2020) i va ser finalista amb “Gènesi d'una Ciutat Ofegada” en el IV Maldito Festival de Vídeopoesía (emmarcat dins del Festival Internacional de Cine de Albacete, 2020), fet que donaria pas al seu primer poemari, “Ciudad Océano” (Versaletes, 2020). Ha estat publicat en unes quantes antologies, com les del "Laboratorio de Creación Poética" (Bibliocafé, 2020 i 2021) o "Poesia en Secret" (Versaletes, 2022). En 2022, finalista del V Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, del XXVI Certamen de Poesia Marc Granell d'Almussafes, del XIX Premi Universitat de València d'Escriptura de Creació i del XXXII Premi Tardor Vila de Xiva de Creació Artística. Forma part, com a lletrista, del grup de música Klimt València, que en l'actualitat es troba finalitzant en el seu primer projecte: "El roig del cel".


MITJANS

La Libélula de RNE3 dedicà un programa a la seua obra, en juliol de 2021. En 2020, El País publicà un article on seria un dels protagonistes, com a historiador, i fou convidat al programa de Ràdio Malva Panorama Cultureta, com a poeta. L'any 2019 li feren una entrevista en Valencia Plaza, dins del cicle Conversaciones Culturplaza i en la secció La Taberna de El Verbo, sobre la seua feina com a gestor cultural. Al 2016, participà com actor i guionista a la ficció radiofònica “La voz de la conciencia”, amb el Grupo Cronopio, en el programa El séptimo vicio de RNE3