Poetes a la València Lliure

Recopilació de Víctor Benavides Escrivà

Als anys 30 del segle XX es féu, en un context molt concret que ací podreu descobrir, l’antologia “Poetas en la España Leal” (1937). Ara, coincidint, a més, amb el noranta aniversari de la creació de la Unió d’Escriptors i Artistes Proletaris, editem el present exemplar, amb la llibertat com a principal fil conductor. Hem triat huit poetes d’aquella dècada que, per diferents raons, no formaren part de la susdita antologia, i hi hem afegit tretze veus actuals: vint-i-un poetes en total, símbol de canvi i represa d’un nou segle. Esperem que gaudiu també de les il·lustracions que, amb molta estima, hem elaborat dels autors i les autores que apareixen en el llibre.

Poetes del llibre (pendent de revisió):

Nora Albert

.

Clementina Arderiu

.

Max Aub

.

Víctor Benavides Escrivà

Víctor Benavides Escrivà (València, 1994). Poeta i gestor cultural. Doctorant en Història Cultural (UV). Ha elaborat diverses publicacions d'Història, Educació i Literatura, com “El projecte cultural i educatiu de la Segona República" (Universitat de Granada, 2022), i participa habitualment en congressos nacionals i internacionals. 

Enric Casasses

.

Carmen Conde

.

Miquel Duran

.

Maria Josep Escrivà

.

Enrique Falcón

.

Marc Granell

Va nàixer a València l’any 1953. Ha publicat una vintena de llibres de poemes adreçats tant a adults com a infants, que l’any 2017 reuní en el volum Poesia completa 1976-2016. Poemes seus han aparegut en diverses antologies i han estat traduïts a diferents idiomes (castellà, italià, francés, anglés, alemany, suec, portugués, gallec o euskera). Com a traductor ha publicat, entre d’altres, Nou poemes de Pianissimo, de Camillo Sbarbaro, El somriure de l’herba i altres poemes, de Josep Piera, i Ciudad susurrada al oído, de Vicent Andrés Estellés. Ha rebut diversos premis i distincions: Vicent Andrés Estellés (1976), Ausiàs March (1979), Premi dels Escriptors Valencians (1991, 1992 i 2016), Samaruc (2010), Joan Roís de Corella a la Trajectòria, de l’Ajuntament de Gandia (2017), i Plaça del Llibre a la Trajectòria (2017).

Àngels Gregori

.

Rosa Leveroni

.

Anna Maria Martínez Sagi

.

Teresa Pascual

.

Jaume Pérez Montaner

.

Josep Piera

.

Pascual Pla y Beltrán

.

Begonya Pozo

.

Isabel Robles

.

Carles Salvador

.

Encarn Sant-Celoni i Verger

Tavernes de la Valldigna, 1959. Escriptora i traductora, ha publicat poemaris (Sénia de petits vicis; arran de pantomima; Dèria i fal·lera, i Sediments d'albaïna i maregassa); novel·les (Siamangorina; Al cor, la quimereta; Milonga de tardor, i Vestals de Roma); reculls de relats (Dotze contes i una nota necrològica, i Guarda't dels jocs del destí), i l’antologia: Eròtiques i despentinades, amb il·lustracions de Maria Montes. Lletra Lila de l’AELC 2016, ha versionat la Kalevala de Lönnrot, i ha traduït, entre d'altres, Els mil i un quarts d'hora, de Gueullette, del francés. També ha cotraduït, del danés, Digte-Poemes, de Tove Ditlevsen, amb Anne Marie Dinesen; de l'àrab, Perles de la nit, amb Margarida Castells, i de l’anglés, els 21 poemes d’amor d’Adrienne Rich, amb Isabel Robles. És coautora de dos manuals de llengua, manté el blog Quimeres i raons, i ha col·laborat en un fum de publicacions col·lectives.

Jaime Siles

.

David Trashumante

.